Autó, Chiptuning Budapest, de mit is jelent ez?

Mit jelent pontosan a chiptuning?

 

A chiptuning jó dolog, viszont nagy kár, hogy Magyarországon kevesen értenek hozzá. Mi az, amire nagyon oda kell figyelni? Hogyan ismerjük fel a csaló, hozzánemértőket? Hogyan működik ez a gyakorlatban? Ebben a cikkben, minden kérdésre választ adunk!

Ha meg akarjuk pontosan fogalmazni mit is jelent a chiptuning, akkor egyszerűen úgy lehetne jellemezni, hogy motor elektronika optimalizálás. A motorok lehetnek különbözőek, az elektronika viszont egy és ugyanaz, ezért van az, hogy az autónkra szabott elektronika, vezérlő, több lóerőt, nagyobb nyomatékot, egyenletesebb teljesítmény leadást tud kieszközölni!

Manapság Magyarországon ma már szinte boldog boldogtalan vállal chiptuningot, de nem árt óvatosnak lennünk. Ugyanis, egy rossz vezérlőprogram könnyen tönkre vághatja a turbót, túlhevítheti a motrot, ezzel pedig több százezres kárt okozhatunk magunknak.Átlagosan 20-30 % teljesítmény és forgatónyomaték növelést lehet elérni a chiptuninggal, (turbós motornál) anélkül, hogy megrövidítenénk annak élettartamát, a maximum pedig 60% lehet! A szívómotorok esetében 10%-nál nincsen nagyobb tartalék! Kevesen tudják, viszont az egyetlen hatásos fogyasztáscsökkentő módszer a chiptuning.

A chiptuningolt autók, átlagban 5-10%-al is kevesebbet fogyasztanak, amennyiben ugyanolyan intenzitással használjuk mint azelőtt, de a nagyobb járműveknél még ennél is jóval többet lehet megspórolni. A kamionok chiptuningolásának ára, a nagy távolság miatt könnyebben visszajön, mint például a személyautóknál. Kamionnál megközelítőleg 150 ezer forint körül kell fizetni, míg személyautónál ez 50-100 forint között mozog!

auto chiptuning budapest

Mit és hogyan lehet chippelni?

Néhány kivétellel szinte bármit, a gyakorlat azt mutatja, hogy érdemes is chippelni. A 2000-es évek után gyártott autók esetében egy OBD csatlakozón keresztül, egy laptoppal összekötött interfész segítségével lehet a motorvezérlő programot letölteni - amit a műszer fal alján helyeznek el az utastérben - majd a módosítás után ugyanitt lehet visszatölteni. A régebben gyártott autóknál általában csak forrasztással lehet kivitelezni a chiptuningot, mivel azokban az autókban csak egyszer írható IC van. Ennek a helyére szoktak egy foglalatot még elhelyezni, és abban már lehet cserélgetni a tuningolt adatállományú IC-t!

Az előregyártott programoktól kíméljük meg maunkat, mert számos kellemetlenséget, veszélyt hordoznak. Ha elsőre nem indul el az autó, a szerelő valószínűleg ilyenel próbálkozni. Ezt jobb elkerülni. Ez a megoldás ugyanis kiüti a gyári immobilisert is az autóból, így gyakorlatilag bárki el tud majd vele indulni, és ez a módszer ráadásul még büntetendő is!